Opstarten

 Een Aquarium Kopen en Opstarten

 

Inleiding

Het is zover je gaat een aquarium kopen. De hobby gaat beginnen. Maar nu moet je even goed opletten want als je nu de verkeerde keuzes

maakt gaat je de zin in deze hobby snel over. Waar moet je rekenig mee houden maar vooral wat wil je eigenlijk?Deze vragen kun je het best beantwoorden voor dat je een aquarium gaat kopen. 

 

vissen106Mijn eerste tip zeker als het je eerste aquarium betreft. Koop niet een te klein Aquarium. Micro aquariums zijn de trend aan het worden.  Deze zijn klein en gemakkelijk te plaatsen. Maar het zijn geen aquariums voor beginners. Om deze kleine bakjes met succes te houden moet je toch de nodige ervaring in huis hebben. 


Het is veel makkelijker om een groot aquarium in een biologisch evenwicht te brengen. In een bak met een klein volume heeft een kleine verandering meer impact dan in een bak met een groot volume.

De kans op overbezetting van je vis bestand is kleiner met een grote bak. Ook zijn er vissen die een territorium bewaken of in een schooltje zwemmen. (dit kan uiteraard niet in een wat kleiner aquarium) Zeker met beginners want die hebben vaak de neiging om veel vissen te kopen.

Een aquarium vanaf 150-200L is naar mijn mening een goeie maat ook als je beginner bent. Denk niet van 'poeh dat is wel meteen een stuk duurder'. Ik weet uit ervaring (en elke doorgewinterde aquariaan met mij) dat je op den duur toch groter wilt. Omdat je dan meer mogelijkheden hebt.

 

Of je moet een liefhebber zijn van de Micro Aquarium. Deze kleine aquariums van ongeveer 40 cm breed kunnen er soms indrukwekkend mooi uitzien met aquascaping. Maar vergis je niet dit zijn vaak de ervaren aquarianen onder ons die zich hiermee bezighouden. Echt niet zo makkelijk zoals je op het eerste oog zou denken.

Maar al te vaak word de hobby gestart om leuk wat visjes te hebben, maar vergis je niet hier komt toch heel wat meer bij kijken.

Als eerste moet je je gaan afvragen welke vissen je wilt. Een gezelschap aquarium met van allerlei tropisch vissoorten, een speciaal aquarium met een hoofd soort of een speciaal werelddeel of wil je een planten aquarium waar de vissen meer een bijrol hebben. Wanneer je aquarium eenmaal loopt is het niet meer zo gemakkelijk om te switchen en moet je van voor af aan beginnen. Dit kan dan een kostbare zaak worden.

 

 

Het aquarium

Let op voordat je begint met het inruimen van je nieuwe aquarium. Er zijn een aantal punten waar je zeker aandacht aan moet besteden.

Ten eerste waar ga je het aquarium plaatsen. 
Let hierbij op dat er geen zonlicht in je bak kan vallen. Zoek een rustig plekje niet meteen naast een deur ivm trillingen en dichtslaande deuren. Zet je aquarium ook niet te kort bij de tv. Doe je dit niet dan kunnen je vissen er schuw en gestrest van worden met ziektes als gevolg.

Het gewicht
Een vol aquarium kan behoorlijk zwaar worden een 300L aquarium weegt dus minimaal 300kg plus het glas en de lichtkap. Zorg dus voor een stevige ondermeubel.

Dichtheid testen 
Test je aquarium op lekkage. Zet je bak een vol met water (bv in de garage of onder het afdak) en laat hem een nachtje staan. Er is niets zo vervelend wanneer je morgens beneden komt, je woonkamer staat blank en het parket heeft een mooie bulten. (Tenzij je toe was aan iets nieuws de verzekering betaald toch :-)

 


De achterwand

Deze kun je kant en klaar kopen of zelf maken. Gebruik speciale aquariumkit deze is op azijn basis waardoor er geen schadelijk chemisch spul in je aquarium water komt.

Voor de diepte werking is het het mooist wanneer je ook de zijwanden bekleed. Het nadeel hiervan is dat je aan de buitenkant de kit en  achterkant ziet. Dit kun je oplossen door zwarte folie aan de buiten kant  op je raam te plakken. Deze folie krijg je bij de automaterialen handel  en word ook gebruik om auto ruiten donkerder te maken. 

 

 

Bodem

De voedingsbodem komt eerst en is heel belangrijk voor je planten Je kunt deze kant en klaar uit de winkel gebruiken of zelf wat samen stellen. In het artikel bodem lees je er alles over.

Hierop komt de top laag. Hier kun je zand of grind voor gebruiken. Wil je bodem vissen houden dan moet je een altijd iets van zand gebruiken of een klein zand plekje creëren. Je moet het zand of grind wel van te voren even wassen.  


Vul een emmer tot een derde met zand of grind en steek de tuin slang er in. Door de turbulentie wordt het water troebel. Laat de emmer overlopen totdat het water weer helder begint te worden. Doe dit ook met de rest.

Laat de bodem aflopen van achter hoog minimaal 6 cm naar voren laag 3 cm. Dit zorgt voor een betere diepte werking.

 


Planten

Wanneer je een aquarium opstart moet je beginnen met makkelijke snelgroeiende planten, Hierdoor zal er in je aquarium sneller een goed werkend mini biotoop ontstaan. Koop dus niet meteen alleen de planten die je mooi vind, vraag de verkoper om info of zoek het op. Begin ook niet te zuinig met planten hier geld hoe meer hoe beter. Zeker in de beginfase. Dat helpt om sneller een biologisch evenwicht te creëeren 

 

Voor dat je de planten gaat zetten moet je het aquarium eerst tot ongeveer de helft vullen met water. Voor dat je dit doet leg je eerst een plastic zak op de bodem dit voorkomt dat de bodem word weg gespoeld.

 

Nu kun je beginnen met planten. Begin met de planten die het grootste worden en plaats deze achter aan. vooraan plaats je de planten die klein blijven. Voordat je gaat planten moet je de plant wel uit het korfje halen of het loodje eraf halen.

 

Dit kun je het beste doen onder een stromende waterkraan. Spoel ook de wol weg tussen de wortels. Wanneer je dit gedaan hebt kort de wortels in met een schaar tot ongeveer 4 cm lang overblijft. Neem de plant in de hand en steek deze zo diep mogelijk in de grond op de plek waar je hem wilt zeten. Heb je kiezel dan is het misschien handig om eerst een kuiltje te maken. Als de plant staat dan trek je hem een klein beetje omhoog. Daardoor gaan de wortels mooi op hun plek zitten en wijzen ze niet omhoog.

 

Plant niet alles zomaar door elkaar Als je je aan de volgende regel houdt dan ziet het er al meteen een beetje goed uit.

  1. 1 Maak groepjes of diagonale straatjes van de zelfde soort.
  2. 2 Creëer contrast door lichte naast of voor donkere planten te zetten.
  3. 3 Zet een solitaire plant of een decoratie stuk zoals kienhout nooit in het midden van je aquarium maar altijd op 1 derde vanaf de zijkant.
  4. 4 Zet groepjes kort bij elkaar maar zorg dat de volgende plant of groep elkaar niet raken. Het gaat wat nu ontstaat groeit vanzelf dicht.
  5. 5 Een donkere achterwand is bij een planten aquarium het mooiste. Zorg dat er tussen je planten gaten zijn naar je achterwand zo creëer je een mooi diepte effect.

 

Lees hier meer over aquariumplanten

 

 

Planten voeding

Het is zeer aan te raden om vanaf het begin plantenvoeding en CO2 toe te voegen. De planten hebben het al moeilijk genoeg in de opstartfase de meest planten zijn namelijk bovenwater (emers) gekweekt en plotseling staan ze onderwater (submers) Gebruik hiervoor bv de EI methode om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende voedingstoffen aanwezig zijn.

 

 

Verlichting

Om het licht te schakelen gebruik je het best een tijdschakelklok. Heb je meerder lichtbalken kun je meerder schakelkloken gebruiken. Dit is zeker aan te raden. Laat ze met een tussen tijd van 15 min aan en uit gaan. Zo kun je zons onder- en opgang een beetje nabootsen en schrikken de vissen zich een stuk minder dan wanneer de verlichting in een klap uitvalt.

 


Belangrijk!
Beperk de hoeveelheid licht tijdens de opstart periode!

Planten hebben tijd nodig te wennen en om optimaal te gaan functioneren wanneer ze in het aquarium komen. Algen niet! 

Aquariumverlichting bepaald niet de kwalliteit van de planten groei, maar wel de snelheid. Dat wil zeggen dat wanneer je de verlichting langer aan laat of meer lampen toevoegt zullen je planten niet groener of voller worden. Als je dan namelijk niet de hoeveelheid mestoffen volgens de EI methode toevoegt zal eerder het tegenovergestelde gebeuren. Algen zullen dan de kop op steken. Beter is het om te beginnen met 6 uur te verlichten en dat elke week met een half uur op te bouwen. Tot 8 tot 10 uur per dag maximaal. Zie je op een gegeven moment algen tevoorschijn komen verlaag dan de tijd weer. Grote kans dat je algengroei zal stoppen. 

In het artikel over aquarium verlichting lees je meer hierover.

 

 

Filter

Nu je hebt een voedingsbodem erin water, planten en verlichting erboven. Nu zul denken ”hoppa vissen erin en klaar”. Niet dus! Ga je nu vissen erin zetten moet je niet raar opkijken als na een week alles dood is. Je hebt een filter nodig meestal word die wel met het aquarium geleverd zo niet, sorry maar je kunt echt niet zonder.


Ook al zit er geen vis in je aquarium je zult je filter vanaf het begin aan moeten zetten. In het filter gaat de komende tijd vanalles gebeuren. In je filtermateriaal zal zich de komende weken een bacteriën cultuur gaan vormen. En deze zullen stoffen giftig voor je vissen omzetten in voeding voor je planten. Maar dat heeft wel even tijd nodig.

De bacteriën die afval stoffen en dan vooral het giftige ammonium omzetten in nitriet groeien het snelst. Nitriet is giftig voor vissen en daar om moet je wachten tot de bacteriën die nitriet in het veel minder schadelijk voor je vissen nitraat omzetten zich in je filter genesteld hebben. 

Dit duurt ongeveer 4 weken. Je kunt dit proces een beetje versnellen door gebruik te maken van producten met bacteriën in een flesje. Die moet je dan een week of 2 dagelijks aan je water toevoegen.

 

Door elke dag een beetje voer in je aquarium te doen krijgen ze ook genoeg voeding om zich te vermeerderen. Je kunt je bak ook enten door aquarium water of filtermateriaal uit een lopend aquarium toe te voegen.

 

Na twee weken kun je met een nitriet testset controleren of je aquarium veilig is voor vissen.  Wil je meer weten lees dan ook het stuk over filteren.

 

 Waterverversen

Tijdens de opstart periode is het aan te raden om regelmatig water te verversen. Zeker wanneer je een voedingsbodem of Aquasoil gebruikt. Je zult in de eerste week 3 keer 50% moeten verversen om de afvalstoffen die geproduceerd worden te verwijderen. Je planten zullen er veel voordeel bij hebben. Bouw dit dan af naar 1 keer per week.

 

De vissen

Steeds meer mensen vragen me, wanneer kun je beginnen met vissen uitzetten? Nou dat hangt ervan af.
Ten eerste moet je weten waarom je moet wachten met vis uitzetten. Dit heeft namelijk alles te maken met je bacteriën. In je aquarium zullen zich na enkele dagen bacteriën vormen die amonium omzetten in nitriet. Nitriet is zelfs in kleinere hoeveelheden schadelijk voor vissen. Hier heeft de natuur een oplossing voor bedacht, Bacteriën die nitriet omzetten in nitraat.

 

Nitraat is niet schadelijk voor je vissen. Sterker nog je planten zijn er heel erg blij mee, want het is voor hun een belangrijke meststof. 
Nadeel is dat de nitriet producerende bacteriën zich veel sneller vermenigvuldigen dan de nitriet etende.


Wanneer je nu een nieuw aquarium opstart en je doet niks extra dan duurt ongeveer 4 weken voordat je bacteriëncultuur op peil is en dan kun je veilig vissen uitzetten.

Je kunt dit proces op 2 manieren versnellen. Je kunt een flesje bacteriën toevoegen van de bekende merken. Maar je kunt ook aquarium water van een al goed draaiend aquarium toevoegen of nog beter gebruikt filtermateriaal van een goed lopend aquarium in je filter plaatsen. Hiermee verkort je de opstart tijd met zeker 2 weken. Houd wel de nitriet waarden in de gaten voor je vissen gaat uitzetten.


Eindelijk na een paar weken is je aquarium gereed voor vis. Het water is goed en de planten zijn aangeslagen en groeien goed. Misschien heb je wat bruine aanslag op de bodem maar dat is normaal in het begin en word ook vanzelf minder.

 

Goed je geduld word beloont op naar de winkel vissen halen. Ho stop....... eerst een tip. Neem een koelbox mee! De vissen die je koopt worden in plastic zaken meegeven. In een koelbox staan deze stabiel en bij lekkage heb je geen zooi.

 

Koop niet te veel in een keer. Je bacteriën cultuur heeft tijd nodig om zich aan te passen een plotselinge nitriet stijging kan het ongewenste gevolg zijn. Beter is het om een compleet schooltje te kopen en over een week weer wat van een andere soort.  Eenmaal thuis gekomen maak je de zakken open en rol je de bovenkant een stuk terug. Laat wat water uit de zak zodat je iets minder dan de helft van de zak overhoud.


Gooi dit water nooit in je eigen aquarium!  
Laat de zak in het aquarium drijven en doe om de paar minuten iets van je eigen aquariumwater in de zak. Zorg dat de zak vol is na ongeveer een half uur. De vissen kunnen nu overgezet worden ze zijn nu genoeg gewend aan jou watersamenstelling en temperatuur. Overzetten kun je als volgt doen. Pak een visnetje en houd het boven de wasbak, schud het water met cissen en al door het netje. De vissen zullen in het netje achter blijven en deze kun je zoo in je aquarium uitzetten.

Veel plezier aan deze mooie interessante en leerzame hobby. 

 

Artikel waarderen

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan aub zodat meer mensen een mooi aquarium kunnen houden en onze hobby kan groeien. Heb je vragen of opmerkingen stel ze dan hieronder.

Login Form