Planten

 

Belletjes op de planten goed of slecht?

Steeds vaker krijg ik de vraag hoe het komt dat er zich luchtbelletje vormen op de aquariumplanten en of dat goed is of slecht. Soms zie je planten waar allemaal luchtbelletjes aan vast plakken maar je ziet ook wel eens dat er een perfecte rij van luchtbelletjes uit een blad of een afgeknipte stengel komt. De een zegt dat het goed is en dat het een teken is dat de planten het goed doen en de ander zegt dat het een slecht teken is omdat je planten lekken en op sterven na dood zijn.

Wat is nu de waarheid?

Voeding voor Aquarium Planten

BILD1064

Wie wil nou niet van die mooie planten in zijn of haar aquarium. De planten geven een aquarium immers zijn uiterlijk.
In het begin ziet het er altijd wel goed uit. Je koopt de plantjes die leuk vind en plant ze in het aquarium. Maar vaak zie je bij de minder ervaren aquarianen dat de planten naar enkele weken gebreken beginnen te vertonen. Hoe je dit kunt voorkomen lees je in dit artikel.

Aquarium Bodem

Waarom een voedingsbodem?

Een goeie bodem kan de aquarium planten van voedsel voorzien en zorgt dat de planten zich goed kunnen verankeren. Je kunt natuurlijk kiezen voor een dure voedingsbodem van de aquariumzaak, maar er is zoveel keus en niet elke voedingsbodem is zo goed als de prijs je doet geloven. Een goede voedingsbodem zorgt voor een goeie planten groei! Niet altijd. Er zijn genoeg voorbeelden van aquariums zonder voedingsbodem en met toch een weelderige plantengroei

De oorzaak van Groeistoornissen

Groeistoornissen1Om te groeien hebben planten licht nodig en voeding. deze voeding bestaat vooral uit sporenelementen. Planten zijn niet de enige die gebruik maken van deze sporenelementen, ook bacteriën hebben ze nodig. En omdat ons aquarium een gesloten systeem is zullen na enige tijd enkele van deze elementen opraken. En wanneer een plant van 1 element een tekort heeft stopt de plant met groeien volgens de wet van Liebig. 

Aquarium Planten

planten aquarium

Om een mooi algen vrij aquarium te krijgen en te behouden is het belangrijk dat we een goed biologisch evenwicht creëren. Hierbij kunnen planten een grote rol spelen.

In een nieuw aquarium kun je het beste met sterke snel groeiende planten beginnen. Later als je een stabiel biologisch evenwicht hebt kun je deze vervangen door moeilijker te houden planten.

Login Form