Planten

De oorzaak van Groeistoornissen

Groeistoornissen1Om te groeien hebben planten licht nodig en voeding. deze voeding bestaat vooral uit sporenelementen. Planten zijn niet de enige die gebruik maken van deze sporenelementen, ook bacteriën hebben ze nodig. En omdat ons aquarium een gesloten systeem is zullen na enige tijd enkele van deze elementen opraken. En wanneer een plant van 1 element een tekort heeft stopt de plant met groeien volgens de wet van Liebig. 


Nieuwe planten kunnen de eerste weken nog teren op de voeding die ze hebben opgeslagen tijdens de kweek, maar als er ergens een tekort van is zullen na enige tijd deze tekorten zichtbaar worden. De groei stagneert, bladeren worden geel en er kunnen gaten in onstaan. Door de gestagneerde groei voelt de plant zich niet lekker en gaat dan suikers "lekken" en dan onstaan er algen. 

 


Gele bladeren wil trouwens niet altijd zeggen dat er een tekort is aan ijzer zoals vaak wel eens gesuggereerd wordt. Het is voor ons aquarianen onmogelijk om te bepalen van welk element een tekort is. Daarom is het zinvol om vloeibare plantenvoeding toe te voegen.


Hoe kun je groeistoornissen voorkomen?

De goedkoopste manier om groeistoornissen te voorkomen is ervoor te zorgen dat je verlichting niet te sterk is of te lang aan staat. Nu denk je natuurlijk "Huh maar ik lees en hoor overal dat je verlichting niet sterk genoeg kan zijn. Hoe sterker hoe beter. Er worden me zelfs reflectoren voor op de tl lampen aangeraden. En nu zeg jij me, de verlichting moet niet te sterk....."

Ja dat klopt dat dit overal wordt verteld. Onzin!

Hoezo onzin? Nou dat zit zo.

Planten hebben licht nodig om te groeien en voor de fotosynthese.  Hoe sterker het licht des te sneller de plant wil groeien. Om te groeien heeft een plant voeding nodig, bestaande uit o.a. sporenelementen, CO2, nitraat, fosfaat. Hoe sneller de planten groeien des te sneller onstaat er een tekort.

Wat gebeurt er wanneer er een tekort ontstaat bij 1 van onderdelen? Juist, de plant stopt met groeien en krijgt problemen.

Heb je nu een aquarium met minder verlichting dan zullen je planten langzamer groeien en zal er minder snel een tekort ontstaan. Je planten groeien dan langzamer maar zijn verder wel kerngezond. Zelfs zonder CO2 injectie. Bijkomstig voordeel geen algen. En je kunt met minder planten voeding toch een goed resultaat krijgen.
Dit kun je soms wel eens terug zien bij mensen met een klein bakje van 60x30 met 1 lamp. Deze hebben soms een perfect algen vrij aquarium terwijl ze vertellen dat ze er niks speciaals aan doen. gewoon een beetje voeren en 1 keer per week een beetje water verversen. Vaak hebben ze de verlichting niet langer dan 8 tot10 uur branden.

Minder verlichten kun je op verschillemde manieren bereiken.
Je kunt natuurlijk minder lampen of minder sterke lampen gebruiken. Maar je kunt ook de verlichtings duur verkorten. Of je kunt drijfplanten gebruiken die schaduw veroorzaken. In sommige gevallen kun je ook de lampen hoger boven je bak hangen dat verminderd de verlichting ook.

Wil je toch graag een sterke planten groei met een sterkere verlichting dan moet je plantenvoeding gaan toevoegen.

 

TakashiAmano 

Een te laag CO2 gehalte is vaak (in 8 van de 10 gevallen) de oorzaak van een groeistoornis. Vaak word er te weinig toegevoegt.  Zeker als er gebruik word gemaakt van een PH gestuurde CO2 installatie. Dan word het CO2 gehalte bepaald door KH/PH tabel, maar deze kan sterk afwijken omdat ander factoren je PH  ook kunnen beinvloeden.  Wanneer je CO2  in je bak toevoegt kun je bij groeistoornissen het beste beginnen met meer CO2 toevoegen. 

 

Meer info volgt nog...

 

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan aub zodat meer mensen een mooi aquarium kunnen houden en onze hobby kan groeien. Heb je vragen of opmerkingen stel ze dan hieronder.

Login Form