Aquarium Bodem

Waarom een voedingsbodem?

Een goeie bodem kan de aquarium planten van voedsel voorzien en zorgt dat de planten zich goed kunnen verankeren. Je kunt natuurlijk kiezen voor een dure voedingsbodem van de aquariumzaak, maar er is zoveel keus en niet elke voedingsbodem is zo goed als de prijs je doet geloven. Een goede voedingsbodem zorgt voor een goeie planten groei! Niet altijd. Er zijn genoeg voorbeelden van aquariums zonder voedingsbodem en met toch een weelderige plantengroei

maar ook andersom. Een voedingsbodem kan een onderdeel zijn in het gehele proces dat ervoor zorgt dat je mooie planten hebt. Je kunt dit ook goed bereiken met gewoon zand (uit de zandbak bv).

Het belangrijkste is dat dit zand leem bevat. Zand dat aan elkaar plakt bevat leem, zoals speelzand. De leem maakt het namelijk mogelijk om zand kastelen te bouwen.

 

Nadeel van de meeste voedingsbodems en ook het gebruik van zand met leem is dat het een grote stofwolk veroorzaakt wanneer je aquasoileen plant gaat verplaatsen in je aquarium. Dit is niet zo handig zeker niet wanneer je aan Aquascaping doet en vaak plantjes wilt verplaatsen.

In dat geval zou ik je aanraden om een aqua soil te gebruiken.  Deze kun je als complete bodem gebruiken. Omdat deze mooi uitziende bodems zijn gemaakt van een speciaal soort gebakken klei heeft deze bodem enkele speciale eigenschappen.

Het maakt planten en verplanten een heel stuk aangenamer omdat deze bodems zeer luchtig zijn.
Bij het verplanten heb je geen last van grote stofwolken. Ook het blijven deze korrels beter liggen wanneer je het schuin laat aflopen.
Een ander voordeel vind ik zelf dat onder de magneet waar je de ruiten mee schoon maakt er geen zand korrels meer kun komen. Zo voorkom je krassen op de ruit. 

En het belangrijkste is dat deze klei korrels meststoffen uit het water kunnen opnemen. Deze kunnen de planten dan weer via de wortels opnemen en wanneer er minder voedingstoffen in het water aanwezig zijn dan geven ze het verschil weer terug. Deze bodem werkt dus ook als een buffer. Ze zijn in verschillende biotoop toepassingen te krijgen.

Aqua Soil van Ada is in mijn ogen de beste bodem die er is op dit moment, helaas ook de duurste.

Maar er is ook een goed alternatief. Namelijk Akadama. Deze Japanse kleikorrel eigenlijk bedoeld voor bonsai boompjes heeft vergelijkbare eigenschappen als die van Ada. Alleen bevat Akadama geen voedingstoffen en mineralen. Nu hoeft dat geen probleem te zijn want als je de EI methode gebruikt dan voeg je deze al toe aan het water. De Akadama zal deze dan opnemen en weer afgeven aan de wortels.

En net als de aqua soil van Ada gaat de Akadama bodem jaren lang mee en doet gewoon zijn werking als voeding en mineralen buffer voor de planten. Alleen de PH verlagende werking zal steeds minder worden door de waterverversingen. 
Sommige verkopers adverteren met de termen dubbel gebrand en daardoor extra sterk. Dit is enigszins misleidend. Er staat dan op zo'n zak ''Dobbel Brand" maar brand staat niet voor gebrand! Deze korrels worden niet gebrand maar gedroogd dat is een wezenlijk verschil. Gebrande klei word namelijk keihard maar gedroogde blijft zijn structuur behouden. 

 

Nu verkrijgbaar in onze webshop!
Koop hier Akadama >>>

 

Dieptewerking

aquasoil2

Om een mooie diepte werking te creëren moet je de bodem van achteren naar voren schuin laten aflopen. Nadeel van zand is dat het niet blijft liggen als je de bodem schuin laat aflopen. Dit kun je oplossen door terrassen te bouwen.
Ik gebruik hiervoor stenen die je kunt kopen bij een tuincentra.

Let op
dat er geen kalk in de stenen zit.
Omdat de afwerklijst aan de buitenkant van de meeste aquarium niet hoog is ziet het niet mooi uit als zand langs je vooruit ligt. Dit kun je voorkomen door de rand van je eerst verhoging op circa 5 cm van de voorruit te houden. In deze strook leg je dan een dun laagje 

gewassen zand tot net onder de rand. In de achterste terrassen daar waar je de planten wilt zetten leg je eerste een laagje zand 3-4 cm dik. Hier over heen een dun laagje turf, dit hoeft echt maar weinig te zijn. Dit is om de bodem een beetje aan te zuren. Niet teveel want dan gaat alles rotten. En dan de top laag. Bij gebruik van Aqua soil of Akadama is dit niet nodig.

Hiervoor kun je gewassen zand gebruiken, daarmee voorkom je troebel water als het zand op gewoeld wordt door woelende vissen of waterverversing. Je kunt hier ook grind voor gebruiken. 

Om zand of grind te wassen kun je de volgende methode gebruiken. Vulde emmer tot een derde met zand en steek de tuin slang er in. Door de turbulentie wordt het water troebel. Laat de emmer overlopen totdat het water weer helder begint te worden. Leg hiermee de laatste laag.
Maak het hoogste punt ongeveer 6-7 cm hoog. Als je gaat vullen met water leg dan een plastic zak op de bodem zo voorkom je dat het zand wordt weg gespoeld.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan aub zodat meer mensen een mooi aquarium kunnen houden en onze hobby kan groeien. Heb je vragen of opmerkingen stel ze dan hieronder.