Aquarium Planten

planten aquarium

Om een mooi algen vrij aquarium te krijgen en te behouden is het belangrijk dat we een goed biologisch evenwicht creëren. Hierbij kunnen planten een grote rol spelen.

In een nieuw aquarium kun je het beste met sterke snel groeiende planten beginnen. Later als je een stabiel biologisch evenwicht hebt kun je deze vervangen door moeilijker te houden planten.


Er zijn twee hoofd soorten: 

Moerasplanten, deze kun je herkenen aan het feit dat ze boven water zich zelf staande houden.

En echte waterplanten. Moerasplanten kunnen zowel onder als bovenwater leven! Ze halen voor een groot deel hun voedsel via de wortels, maar ook via de bladeren. Waterplanten kunnen alleen onderwater leven, ze halen hun voedsel vooral via hun bladeren. 

 

Wat doen planten dan vraag je je af?

Het grootste voordeel van planten is dat ze zuurstof maken en dat ze schadelijke stoffen uit het water halen. Zoals nitraat en fosfaat. En ze zijn de grootste concurrenten van algen. Over het algemeen kun je stellen dat als het goed gaat met je planten algen weinig kans maken.

Wat hebben planten nodig?

Om te kunnen groeien hebben planten licht nodig. Kijk op de pagina verlichting voor meer info hierover. Verder hebben ze nodig, voeding en heel belangrijk CO2. Planten hebben Co2 nodig voor de groei, maar het gekke is dat planten ook Co2 produceren, dag en nacht. Alleen overdag verbruiken ze meer dan dat ze produceren. Maar goed dat terzijde.
Co2 kan werken als een versneller. Toevoegen van Co2 kan je planten een een enorme boost geven waardoor ze beter groeien en mooier en voller worden. De meest voorkomende oorzaak van slechte planten groei en algenplaag ten gevolg is een te lage concentratie Co2.  Meer uitleg hierover op onze Co2 pagina. 

Voeding bestaat o.a. uit sporenelementen zoals ijzer, mangaan, fosfor, kalium enz. Fosfaat en nitraat zijn ook hele belangrijke voedingstoffen. Wanneer er een tekort is aan een van deze elementen of voedingstoffen dan kan de plant niet meer optimaal groeien en de groei kan zelfs helemaal stoppen. Wanneer dit het geval is zullen algen snel de overhand krijgen. Algen kunnen namelijk met minder sporenelementen toch heel goed groeien. 

Wanneer we Co2 gaan verhogen zullen de planten sneller groeien. Daadoor kan er een gebrek aan andere voedingstoffen ontstaan. Wanneer je Co2 toevoegt moet je dus ook meer meststof gaan toevoegen.


En wat als er van een soort te weinig voorhanden is?

Dan krijgen je planten een probleem. Ze stoppen dan met groeien, maar de fotosynthese gaat gewoon door zolang het licht brand. De niet complete bouwstoffen die de -planten hebben aangemaakt worden via de bladeren geloost. En daar maken sommige algen weer handig gebruik van. Trouwens niet alle planten hebben even veel van een en dezelfde sporenelementen nodig. Het gaat vooral om de verhouding tussen deze elementen. Om de boel nog wat ingewikkeldder te maken, niet alle planten hebben deze in de zelfde verhouding nodig.

 

Waar halen we deze sporenelementen dan vandaan?

Als eerste kun je natuurlijk altijd plantenvoeding uit een flesje toevoegen. Geen gewone Pokon maar speciaal voor aquariumplanten bedoelde mest. 

Uiteraard zitten in het voer van je vissen ook sporenelementen. En die worden lang niet allemaal door de vissen verbruikt. Dus komen ze ook voor de planten beschikbaar.


Voorwaarde is wel dat dit voedsel goed is gemineraliseerd. Dat betekend dat voedselresten en ontlasting van de vis zover afgebroken worden dat er niets meer overblijft. Er blijft dan geen molm (vuilophoping van organische stoffen) meer achter op de bodem. Deze molm ontstaat overigens ook door rottende en afstervende bladeren.

Om dit te bereiken moeten we dus voeren met voedsel dat goed mineraliseerd.
De geleerden hebben ontdekt dat voedsel met lage koolstof/stikstof verhouding beter mineraliseerd. Vooral vlokvoer en korrels hebben en hoge C:N verhouding en zullen dus meer molm achterlaten.
Diepvries en levend voer heeft over het algemeen een lage C:N met uitzondering van orgaan voedsel.
Zelf voer ik meest met diepvriesvoer maar voor de variatie ook een beetje korrels. Dit blijkt goed te werken want ik heb geen last van veel molm.

Meestal is de hoeveelheid sporenelementen die vrijkomt uit het voer niet voldoende voor de planten. Zeker niet bij een sterk beplant bak met een sterke verlichting. Daarom is het zeker verstandig om plantenvoeding toe te voegen.

Hoeveel moet je toevoegen en wat vraag je je dan af? Dit is makkelijker uit te leggen met behulp van de EI methode (Estimative Index). Deze methode gaat ervanuit dat er ten alle tijden meer dan voldoende voedingstoffen aanwezig zijn. Binnenkort een artikel hierover!

 

{jcomments on}