Planten

 

Belletjes op de planten goed of slecht?

Steeds vaker krijg ik de vraag hoe het komt dat er zich luchtbelletje vormen op de aquariumplanten en of dat goed is of slecht. Soms zie je planten waar allemaal luchtbelletjes aan vast plakken maar je ziet ook wel eens dat er een perfecte rij van luchtbelletjes uit een blad of een afgeknipte stengel komt. De een zegt dat het goed is en dat het een teken is dat de planten het goed doen en de ander zegt dat het een slecht teken is omdat je planten lekken en op sterven na dood zijn.

Wat is nu de waarheid?

Waarom er zich lucht belletjes kunnen vormen.
Belletjes worden soms gevormd bij veel licht en CO2. Het hoeft niet altijd het geval te zijn dat ze zichtbaar zijn. Wanneer het aquarium water een hoog zuurstof gehalte heeft kan het zijn dat het steeds korter bij de verzadigde toestand van het water begeeft. Zuurstof lost niet gemakkelijk op in water dit in tegenstelling van CO2 dat veel gemakkelijker oplost.

Hoe snel deze verzadiging ontstaat ligt o.a. aan de temperatuur van het water de hoeveelheid oppervlakte stroming de hoeveelheid vis in je aquarium en aan je planten bestand. De planten moeten immers zuurstof produceren.Belletjes-op-Sterenkruid

Heeft het aquariumwater een hoog zuurstof gehalte dan is het moeilijker om het zuurstof dat de planten produceren moeilijker op te lossen en dus kunnen er zuurstof bellen ontstaan op de bladeren. 

Wanneer er nu ook nog veel verlichting op het aquarium staat en er voldoende voeding en CO2 voor de planten aanwezig is dan zullen de planten maximaal hun fotosynthese kunnen uitvoeren. Op dat moment ontstaat er in de plant een overdruk aan zuurstof. Sommige planten kunnen dit dan lozen door de poriën aan de bovenkant van de bladeren en zo ontstaat dan zo'n ketting van luchtbelletjes die precies dezelfde grote en afstand hebben. De planten produceren dan zoveel zuurstof dat het niet onmogelijk is om deze op te lossen in het water.

 

Is dit nu goed of slecht?

De vorming van luchtbelletjes zegt helaas niks over de conditie van de aquariumplant. Fotosynthese gaat gewoon door ook als de plant tekorten heeft. En in een aquarium waar niet zoveel zuurstof in het water is opgelost kun je zelfs op de meest gezonde planten geen luchtbelletjes gevormd zien worden.

Waarom zeggen sommigen dan dat het slecht is?
Meestal zijn het de oude rotten die je vertellen dat het een slecht teken is

 luchtbel-op-Zosterifolia

Conclusie 

Luchtbelletjes kunnen ontstaan door een verschil in evenwicht tussen de snelheid waarmee planten zuurstof produceren en het verzadigingsniveau van het aquariumwater. 
Luchtbelletjes kunnen geen kwaad. Ze zijn wel een indicatie dat er veel zuurstof in je water zit en dat er genoeg licht en CO2 aanwezig is.  Je ziet veel luchtbelletjes vaak na een waterverversing. Er worden dan meer belletjes gevormd dan normaal omdat koud leiding water veel zuurstof bevat. Ook al meng je het met warm water.

Luchtbelletjes is geen garantie dat de conditie van de planten goed is. Ook planten met tekorten en groeistoornissen kunnen zich luchtbelletjes vormen.

Login Form