Techniek

Het toepassen van co2 in het aquarium

 

CO2 staat voor koolstofdioxide ook bekend als koolzuur en is een makkelijk in water oplosbaar gas. Je ziet het als bubbeltjes in je bier. In het aquarium wordt het vooral gebruikt als bemesting voor de planten.

Waarom CO2 toevoegen?

Omdat de meeste aquariums vaak een sterke verlichting hebben willen de aquarium planten hard groeien.(Lees hier meer over in het aquariumplanten artikel)
Hierdoor krijg je al snel een tekort aan voedingsstoffen en een tekort aan koolstof is de grootste boosdoener, waardoor de planten niet meer groeien en problemen krijgen met, zoals je vast al weet, algen tot gevolg.
CO2 tekort is dan ook de meest voorkomende oorzaak van algen problemen. Door toevoeging van CO2 zullen je planten weer gaan groeien. Ze kunnen het fotosyntheseproces dat door de sterke verlichting op een hoger niveau draait nu zonder problemen voltooien. Hierdoor kunnen ze beter concurreren met algen en krijgen algen minder kans om zich te vermeerderen.

Planten hebben trouwens ook andere soorten voeding nodig om te blijven groeien. In het artikel over plantenvoeding kun je er meer over lezen.

 

Maar het heeft nog meer voordelen.Door toevoeging van CO2 zal de PH verlagen en kun je deze met behulp van een ph controller instellen. Maar de Ph kun je niet onbeperkt verlagen. Dosis van meer dan 25 mg/l Co2 worden als schadelijk gezien voor de vissen.

Er is nog een bepalende factor Voor de Ph. De Kh. De Ph wordt namelijk beinvloed door de verhouding tussen de hoeveelheid Kh en Co2. Op pagina Gh en Kh lees je hier meer over.

 

CO2 toevoegen kan op verschillende manieren.

Bio-Co2

Met behulp van wat bakkersgist en suiker kun je zelf Co2 produceren. Geschikt voor de kleinere aquarium. Nadeel is dat de Co2 aanvoer niet constant is en het vergt nogal wat tijd en aandacht.

Het grote voordeel is dat het redelijk goedkoop is.

Carbo-plus

Dit systeem werkt met een element dat je in je aquarium hangt. Dit element bestaat uit een rvs houder met een koolstofplaat erin waar twee elektroden op zitten. Met het bijbehorend kastje kun je de stroomsterkte instellen. Je krijgt dus een elektrolyse reactie. Door een reactie aan te gaan met het kalk in je water ontstaat Co2. Nadeel(je raad het al) de GH en KH lopen langzaam terug. En in zacht water is de productie niet optimaal wat bij grotere aquarium al meteen een probleem oplevert. De koolstofplaat zal regelmatig vervangen moeten worden. En de rvs houder zal op zijn tijd ook vervangen moeten. Met behulp van een schakelklok kun je het apparaat 's nachts uitschakelen, zo kun je de koolstofplaat besparen. Dit systeem is geschikt voor kleinere aquarium. Maar uiteindelijk niet ideaal

Co2 Tabletten

Dit is een heel mooi systeem........voor de verkoper. Je moet heel wat tabletten verbruiken om redelijk CO2 stijging te verkrijgen en vast te houden en de juiste dosering is moeilijk te bepalen! En dan heb ik het nog niet over de iets grotere aquarium. Als je je hobby serieus neemt moet je dit naar mijn mening niet serieus overwegen.

Koolzuurflessen

Dit systeem heeft maar een nadeel. De hoge aanschafkosten.
Voor de rest is dit in mijn ogen het ideale systeem voor de aquarium.
Als basis heb je nodig een gasfles een manometer een bellenteller een diffuser en een magnetventiel. Gasflessen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten maten. Dit zijn drukhouders, wat betekent dat ze om de tien jaar gekeurd moeten worden. Dus let op de datum als je een tweedehands fleskoopt. Als de datum is verlopen zullen ze je fles niet meer vullen en moet je hem eerst laten keuren wat dan weer extra kosten met zich meebrengt. Je kunt ook flessen krijgen bij een drankhandel in je buurt. Je betaald dan een borg tussen de €100,- en €150,- en een bedrag voor de vulling (rond de €25,- voor 10 kg)
De manometer heb je nodig om te kunnen fijn regelen. Aan de bellenteller kun je zien hoeveel je per minuut toevoegt. Het magneetventiel kun je op een schakelklok aansluiten om de toevoer 'snachts te stoppen, immers je planten verbruiken dan geen CO2 en 's nachts blijven toevoegen kan tot hoge waarden leiden wat weer slecht is voor je vissen.


Ph controller

Je kunt dit systeem nog uitbreiden met een ph-controller. Hiermee kun je dan de gewenste ph instellen en dan zal de toevoer stoppen als deze ph-waarde is bereikt. En zodra je aquarium planten zoveel CO2 hebben verbruikt dat de ph stijgt wordt de toevoer weer geopend. Deze zorgt er dus voor dat je ph stabiel blijft. Aan dit systeem hangt natuurlijk wel een prijskaartje.
De keuze of je al dan niet CO2 gaat toevoegen en hoe hangt af van verschillende factoren. Als je een planten aquarium wilt houden dan ontkom je bijna niet aan CO2 toevoegen. Verder moet je kijken hoeveel je wilt uitgeven en hoeveel tijd wil je er in steken?
Bio-CO2 is de goedkoopste manier, maar je moet er wel wat tijd en energie in steken. Vervolgens moet je kijken naar de grote van je aquarium. Bij aquarium groter dan 200l kun je toch beter met een fles werken.

EasyCarbo

Dit is een koolstofvoeding in vloeibare vorm. Ik gebruik het zelf ook, en ik moet zeggen dat het zeker niet tegenvalt. De verkoper vertelde me dat het ook de groei van baard alg tegen gaat. En inderdaad na 1 week is deze alg stuken minder geworden. Je kunt dit product ook gebruiken naast de gewone co2, dan hoef je maar de helft te doseren.

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan aub zodat meer mensen een mooi aquarium kunnen houden en onze hobby kan groeien. Heb je vragen of opmerkingen stel ze dan hieronder.

Login Form