Aquarium LED verlichting.


lum-light-balk grootDe grote vraag: Is led verlichting geschikt voor het aquarium of niet?
Het antwoord: Ja!

Tweede vraag is: Wat voegt het toe aan een aquarium?

Op die vraag ga ik hier uitgebreid op in zodat jij zelf kunt beoordelen of led verlichting ook voor jouw aquarium een noodzaak is. 

Led verlichting maakt de laatste jaren een enorme ontwikkeling door. En is intussen ook zeer geschikt voor het aquarium.


Geschiedenis

 

In 1927 ontdekte de Russische wetenschapper Oleg Vladimirovitsj Losev tijdens zijn werkzaamheden als radiotechnicus dat de

diodes die in een radio werden gebruikt om golven op te vangen ook licht gaven als er stroom doorheen gestuurd werd en vroeg in dit zelfde jaar patent aan.

Pas jaren later toen de Rus al overleden was in 1961 kregen Robert Biard en Gary Pittman een led zover om infrarood licht uit te stralen, deze techniek wordt nog steeds gebruikt in afstandsbedieningen en beveiligingscamera’s. Pas in de jaren ’90 werd de led echt commercieel, door nieuwe technologieën konden groene, blauwe en witte kleuren goedkoper en zuiniger gefabriceerd worden. 

 

Werking van led

LED betekent Light Emitting Diode. Een diode is een elektrisch onderdeel een half geleider die stroom extreem goed doorlaat, maar de stroom kan maar één kant worden opgestuurd. Daarom werkt led op gelijkstroom. 
De kleur die een led geeft is afhankelijk van drie factoren.
-Het aantal volt
-De afstand tussen de kathode en de anode.
-Het materiaal waaruit de diode is opgebouwd.

Met de moderne led is het nu  mogelijk om alle kleuren te produceren die we willen. Deze RGB led bestaat uit drie led's (een rode een groene en een blauwe) in 1 behuizing. 
 

Ons Aquarium

Voor onze aquaria zijn ondertussen diverse toepassing mogelijkheden bedacht. Van een eenvoudig nachtlampje tot complete computer gestuurde programma's die zon op en -ondergang simuleren en zelfs een bewolkte dag of onweer met bliksem kunnen na bootsen. Voor elk biotoop kun je een programma laten draaien die de lichtomstandigheden precies nabootst

Ook zijn er luchtpompjes waarbij de luchtbellen van onderuit verlicht worden en nog talloze andere gadgets.


De voordelen van led verlichting ten opzichte van tl verlichting zijn enorm. Ik zet ze even op een rijtje:

-Planten maken voor fotosynthese gebruik van een maar kleine gedeeltes van de bandbreedte van het totale lichtspectrum dat de zon produceert. De bandbreedte voor aquariumplanten ligt in het blauwe en rode gedeelte van het lichtspectrum.(PAR)  En juist in dat gedeelte presteren de speciale aquarium LED optimaal. 

Daarmee produceren ze meer bruikbaar licht voor fotosynthese dan HQI of HQL  lampen en veel meer dan de beste TL groeilamp.
-Een led lamp heeft een gemiddelde levensduur van 30.000 tot 50.000 uur! Dat is 10 keer meer dan een gewone tl. En de ontwikkeling gaat zo snel dat de levensduur van nieuwe generaties alleen maar langer word

-Een led verlichting verbruikt veel minder stroom. En is daardoor veel zuiniger dan gewone tl verlichting.
-Er is minder warmte ontwikkeling.
-Led verlichting is dimbaar.
-Led's kunnen bijna het gehele kleurenspectrum van de zon bevatten. Maar het voordeel is dat infrarood en schadelijke UV licht hier niet standaard in zitten.  Het is bewezen dat planten het heel goed doen onder deze led's. 
-Hierdoor kunnen planten nog beter gedijen en krijg je minder kans op algen in het aquarium.
-Kleuren van de vissen worden prachtig onder led verlichting.
-Veiligheid! Led werkt op 12V of 24V en dit is een veilige spanning waardoor er geen kans is op een elektrische schok.

Nadeel: de aanschaf is best wel prijzig. Maar kan wel een aanzienlijke stroombesparing opleveren waardoor de investering terug verdient word.

Algen voorkomen met LED

Led op zich voorkomt geen algen plaag. Daar komen meer factoren bij kijken. Wel kan led verlichting helpen in het voorkomen en bestrijden van algen. Met name draad algen maar ook de andere algen soorten. Ik zal even kort uitleggen hoe dat werkt.

Draad alg ontstaat altijd uit een combinatie van 2 factoren. Teveel licht en te weinig CO2. 
Wanneer er draadalgen ontstaan dan kun je deze 2 factoren dus beïnvloeden en zullen de draadalgen verdwijnen. Als CO2 toevoegt kun je de dosis verhogen. Maar de lichtsterkte verminderen met TL lampen is een moeilijker verhaal. Je zou de verlichting duur kunnen verkorten maar daar kunnen niet alle planten tegen. 

Led verlichting is makkelijk dimbaar met een 12V of 24V daglichtcontroller of manueel dimmer. Hiermee kun je als je geen CO2 toevoegt de ideale verlichting voor je planten instellen. 

 RGB LED

RGB LED zijn lampjes met drie diodes in een behuizing. Deze diodes geven de kleuren rood geel en groen en door deze kleuren te mengen kun je elke gewenste licht kleur produceren die je maar wilt.

Om deze kleuren te verkrijgen moeten de diode wel aangestuurd worden. Daarvoor heb je dan een een controller nodig. Deze kun je krijgen als handmatig bediening met afstand bediening of als automatisch gestuurde daglicht simulator. 

led dimmercontrol

Met de automatisch gestuurde daglicht controller kun je elk gewenst licht spectrum instellen door de controller aan te 

De mogelijkheden zijn echt onbeperkt. Je kunt het verloop van een dag compleet simuleren van zon opgang tot en met zon ondergang, en met de betere controllers kun je zelfs de lichtsterkte tenopzichte van de maanstanden regelen, regen dagen instellen en bewolking die af en toe overtrekt simuleren. De Profilux Light van GHL is hier een mooi voorbeeld van. Hier kun je zelfs alles mee meten en regelen wat je maar kunt bedenken. Klik hier voor meer info over de Profilux 3.1T

Met RGB verlichting kun je het complete spectrum van de zon benaderen. 


RGB LED verlichting met een daglicht controller heeft meerde voordelen ten opzicht van de gewone witte LED. 

- Optisch. Het is een prachtig schouwspel om de zon ondergang in je aquarium te zien en de reactie van de vissen hierop.

- Voor de vissen is het veel natuurlijker en ze voelen zich veiliger ze zullen sneller en vaker over gaan op broedgedrag.

- Meer bruikbaar licht voor planten

- Mogelijkheid om langer van je aquarium te genieten nadat de hoofdverlichting uit is door maanlicht simulatie.

- Natuurlijker dan TL verlichting.

 

Toepassingen

Welke ledverlichting je moet gebruiken hangt van verschillende factoren af.

Wil je bijverlichting of complete led verlichting?
Je kunt bijv. kiezen om 's nachts maanlicht te laten schijnen zo kun je nadat het licht uit is toch nog van je vissen genieten.
Of je kunt het nog iets uitbreiden door zon's op- en ondergang na te bootsen.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor de complete variant en je aquarium helemaal verlichten met led.
Je kunt kiezen voor speciaal voor het aquarium ontwikkelde led verlichting maar daar zit meestal ook een aardig prijskaartje aan. Voordeel hiervan is dat deze verlichting perfect is afgestemd op het aquarium en dat de bijgeleverde controller voorgeprogrammeerde programma's bevat voor je aquarium.
Maar de meeste aquarianen onder ons zijn nu eenmaal knutselaars en onze hobby kost al genoeg geld.

Er zij alternatieven.

In de handel zijn namelijk ook led verlichting strips verkrijgbaar die waterbestendig (IP67) zijn en die je zelf op maat kunt maken. Deze ledstrips zijn in verschillende kleuren en ook RGB. Kies je RGB dan kun je hier een controller en een dimmer op aansluiten waarmee je de kleuren kunt regelen of een controller die ook zons ondergang en opgang simuleert en je ook van maanlicht voorziet.  

Maanlicht

maanlichtMaanlicht is een enorme mooie toevoeging aan het aquarium. Het ziet er niet alleen prachtig en sfeervol uit. Maar het heeft ook iets mystiek en spannends over zich en bovendien is het veel natuurlijker. Met maanlicht kun je je vissen zien bij hun natuurlijk gedrag dat ze 's nachts vertonen. Iets wat anders voor je verborgen blijft. Je zult zien dat de schuwe aquariumbewoners veel actiever worden en hun schuilplaatsen verlaten.  
Wil je hier niet te veel geld aan uitgeven dan kun je hiervoor een blauwe LED-strip gebruiken. Met een tijdschakelaar kun je deze aanschakelen voordat je tl verlichting uit gaat. 
Dit is al een enorme toevoeging aan je aquarium en hoeft niet duur te zijn. 

 

Led licht voor de planten?

Dat kan! Er is namelijk led verlichting in de handel speciaal voor het aquarium en dan met name speciaal voor de planten. Deze verlichting bestaat dan uit RGB led verlichting. Uit onderzoek is gebleken dat planten voor hun groei voor al blauw en rood licht absorberen.

Groen word terug gekaatst daardoor zijn de meeste planten ook groen. Met rgb led verlichting kan men in deze behoeften van de planten voorzien. Een RGB LED lamp produceert per watt meer bruikbaar licht voor fotosynthese (PAR) dan HQI lampen en veel meer dan de beste TL groeilamp. 

 

Omdat RGB led verlichting minder geel licht produceert lijkt de lichtsterkte niet zo groot. Dit kan opvangen worden door te combineren kan worden met witte HP LED verlichting. Bij de duurdere systemen zit dit al mee ingebouwd. Bij de goedkopere versie moet je deze apart erbij maken. Hp staat voor High Power led.

Deze hebben een sterkere licht opbrengst. HP led worden gekenmerkt door hun hoger vermogensverbruik 1-3W. Nadeel van de HP LED is dat bij vol vermogen de LED erg warm kan worden en dat daardoor de lichtopbrengst en de levensduur sterk verminderen.

 

Bij de beter systemen word deze HP led verlichting daarom niet met het volle vermogen belast om zo de levensduur te verlengen. De betere systemen hebben daarom meer LED per meter om zo een voldoende stabiele licht opbrengst te kunnen garanderen.

Let hier op wanneer je voor een goedkoper lijkend led systeem gaat. Soms heb je meerdere of sterkere led trafo's nodig of moet je de led controller uitbreiden waardoor de  prijs van je hele led verlichting systeem omhoog gaat. Het loont om goed te vergelijken.
Wil je meer weten over het aantal Lummen dat nodig is bij LED verlichting? Lees dan dit artikel