Waterwaarden

De Hardheid

Gh en Kh

De hardheid word bepaald door de Gh=totale hardheid en Kh=carbonaathardheid in het water oftewel kalk . De hardheid van water wordt gemeten in graden °dH (Duitse Hardheid).

 

Gh

De totale hardheid geeft alle in het water voorkomende aardalkali ionen weer. Maar voor ons aquarium liefhebbers zijn magnesium en cacium de elementen die in meetbare hoeveelheden voorkomen in onze aquaria.

 

Kh

De carbonaathardheid geeft de carbonaat en bicarbonaat ionen in het water aan. Deze word ook wel de alkaliteit van het water genoemd. Hoe meer carbonaten des te alkalischer het aquarium water.

De Kh is een belangrijke waterwaarde voor ons aquarium liefhebbers. De Ph wordt namelijk bepaald door de verhouding tussen de hoeveelheid Kh en Co2. Wil je graag een lage Ph in je aquarium maar is je Kh hoog bv meer dan 8 dan moet je Co2 toe gaan voegen. Nu heb je een klein probleem. Je moet door de hoge Kh veel Co2 toevoegen om een Ph van bv 6,5 te krijgen. Meer dan goed is voor je aquariumbewoners. Max. 25mg/l is een goede richtlijn.

Je moet dus de hardheid van het water verlagen om de gewenste Ph op en veilige manier te verkrijgen.


Gh en KH zijn belangrijk voor je planten maar vooral het voor het soort aquarium vissen die je wilt houden. Sommige vissen kun je beter in zacht water houden andere weer in hard water. 

Het heeft zelfs invloed op het soort algen dat je kunt krijgen. Informeer je goed voor je het aquarium opstart. Dan kun je jezelf een hoop ellende en geld besparen. Zo dat er niet eerst een hele boel aquarium vissen het loodje leggen.

De GH en KH waarden in kraanwater kunnen per regio sterk verschillen. Deze waarden kun je op verschillende manieren beïnvloeden. Ligt er natuurlijk aan of ze omhoog moeten of omlaag. Als je zoals ik in Midden Limburg woont dan heb je geluk want daar is het water heel zacht gh 7 en kh 4. Tenzij je een Malawi of Tanganiki bak hebt dan heb je hogere waarden nodig en zul je deze kunstmatig moeten verhogen.
Een gewoon gezelschaps aquarium doet het goed met een gh tussen de 4-8 en kh tussen de 3-8. Als je waarden hoger zijn moet je die gaan verlagen, want te hoge waarden kunnen slecht zijn voor de aquarium planten en de meeste aquarium vis soorten.Verlagen

Om de hardheid in je aquarium te verlagen kun je het water verdunnen met zacht water. Dit kun je doen met osmosewater of regenwater

Regenwater kun je op natuurlijk wijze opvangenen in een regenton. Maar voor dat je het in je aquarium gooit moet je het eerst even filteren. Dit kun je doen met een plastic fles waar je de bodem uit snijdt, dan de fles vullen met filterwatten en klaar. Nadeel is dat regenwater misschien niet altijd voorhanden is. En er is altijd kans op verontreiniging.

Osmosewater is water dat is gefilterd word door een omgekeerd osmose apparaat. Nadeel is dat dit apparaat niet goedkoop is en er wordt veel water verspilt. Bij een aquarium speciaalzaak kun je soms ook kant en klaar osmosewater in kannen krijgen.

Belangrijk !!! Zitten er al vissen in je aquarium verlaag dan niet te veel in een keer, maar geleidelijk aan over een paar dagen verdeelt. Anders heb je kans dat je vissen deze plotselinge verandering niet overleven.


Verhogen

De gh en kh kun je natuurlijk verhogen met de in de handel verkrijgbare gh+ en kh+. Maar ook kalk houdende decoratie materiaal zoals stenen of schelpen en bodemmateriaal kunnen deze waarden verhogen, dit is natuurlijk wel moeilijker te doseren. Om te controleren of er kalk in je materiaal zit moet je er wat verdund zoutzuur op druppelen, begint het te schuimen zit er kalk in.

Het te testen materiaal moet wel droog zijn!

 

Login Form