Waterwaarden

Nitraat


Zodra er een bacteriën cultuur in je bak is gevormd zullen deze bakkies nitriet omzetten in nitraat. Een goede waarde ligt tussen de 5 en 20 mg/l. Dit is o.a. afhankelijk van je fosfaat waarden. In het artikel over algen lees je waarom. 

Deze nitraat producerende bacteriën vermenigvuldigen zich langzamer dan nitriet

producerende bacteriën. Daarom is het verstandig om in een nieuw aquarium 3 tot 4 weken te wachten met vissen erin te zetten todat er genoeg nitraat producerende bacteriën gevormd zijn. Het giftige nitriet kan in deze periode hoog oplopen.

Je kunt deze periode verkorten door je bak te enten.Dit kun je op verschillende manieren doen.
Je kunt bacteriën uit een in de handel verkrijgbaar flesje toevoegen. Je kunt ook een deel van het filtersubstraat uit een ander aquarium aan je filter toevoegen. Dit moet dan natuurlijk wel uit een al langer goed lopend aquarium zijn .

Het is wel belangrijk om meteen vanaf de eerste dag al een beetje te voeren. Ook al zit er geen vis in. Dit zorgt voor voer voor de bakkies waardoor ze sneller groeien.

Als niet zoveel planten in je aquarium hebt dan zal je nitraat gehalte snel stijgen, met alle gevolgen van dien. Algen.
Om dit tegen te gaan is er ideaal een product op de markt JBL BioNitratEX. Dit product werkt met kleine witte zakjes gevuld met bacteriën die zich voeden met nitraat. Ik gebruik het zelf ook met succes. Let wel op dat je niet met teveel in een keer begint. Het duurt namelijk enkele weken voordat je iets begint te merken. Begin je dan met teveel dan krijg je na een maand of 2 een nitraat tekort wat weer resulteert in een blauw algen plaag.

Login Form